Is Costa Rica het ‘groenste land’ ter aarde? Het land maakte bekend dat het in de eerste 75 dagen van geen fossiele brandstoffen hoefde te verstoken om aan zijn energiebehoefte te voorzien.

Honderd procent duurzame energie: vergelijk dat maar eens met Nederland, waar slechts tien procent van het verbruik duurzaam wordt opgewekt. Hoe krijgt Costa Rica dat voor elkaar?

Weinig koelkasten, veel water

Er zijn structurele oorzaken, schrijft Fast Company. Om te beginnen is het een klein land van 5 miljoen inwoners, met relatief arme inwoners, die dus weinig elektriciteit verbruiken. Ook heeft Costa Rica weinig stroomvretende industrie: het verdient zijn geld voornamelijk met toerisme en landbouw.

De meeste stroom kwam sowieso al van waterkrachtcentrales, en dit jaar hielp het weer mee. Door uitzonderlijke regenval waren de stuwmeren van de centrales goed gevuld, waardoor centrales meer stroom konden leveren dan voorheen.

Geen regen, geen elektriciteit

En dat is ook meteen het nadeel van duurzame energiebronnen: ze zijn kwetsbaar voor klimaatverandering. Costa Rica loopt het risico bij plotselinge droogte zonder stroom te zitten, zoals in 2014 Suriname overkwam.

Ook een land als Albanië, dat dankzij zijn stuwdammen bovenaan lijstjes van hernieuwbare-energielanden staat, heeft het door onbetrouwbare waterstanden te stellen met z'n stroomvoorziening. Daarom probeert Costa Rica te investeren in andere opwekkingsmethodes.

Vulkaanstroom

Het midden-Amerikaanse land heeft veel vulkanen. De regering mikt op geothermische centrales, die de warmte van de aarde gebruiken om elektriciteit op te wekken. Met een budget van 958 miljoen dollar worden vier centrales gebouwd, met een totale capaciteit van 210 megawatt. Over zes jaar wil Costa Rica klimaatneutraal zijn.

Voordeel voor de Costa Ricanen is dat stroomprijzen steeds lager worden. Gemiddeld zijn ze slechts 7 procent van het mimimumloon kwijt aan energiekosten. Het Latijns-Amerikaanse gemiddelde is 14,6 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl